Diskuse

Co se má stát stane se, aneb existuje svobodná vůle?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já říkám, že osud má pro vás cíl a na vás je, jak se k němu dostanete. A ano za předpokladu, že budeme znát hodnoty všech proměnných snadno zmapujeme i vaši budoucí cestu k cíli, ale kouzlo tkví v tom, že ty hodnoty proměnných nikdy znát nebudeme.

0 0
možnosti
Foto

J19a39n21a 90M48a25j75o32v14á

22. 8. 2015 13:40

a víte co, Václave? Já to mám úplně naopak. Jakoby "osud" byl to, co nám život do cesty vloží  a na nás je, jak s tím naložíme. Jakoby onen osud byl "řeka" po které plujeme či plaveme. Každý se nějak vyrovná s peřejemi, klidem zátočin, bouřkou...nějak se porve se svým "osudem". A tak více lidí plující po podobných řekách dospěje ke zcela jiným výsledkům a názoru. (Aneb co tě nezabije, to tě posílí).

0 0
možnosti
JH

Předvídat budoucnost je možné, sic pouze na krátkou dobu, jelikož množina proměnných se s časem zvětšuje. Pokud známe základní parametry a jejich trendy, je možno určit, v krátkodobém horizontu, výsledek. Zkuste si to na současném dění v Evropě.

0 0
možnosti
JK

Ok, výsledek ano, ale ne, co udělá každý člověk, ani to, jaké důsledky ten výsledek bude mít v dalším vývoji. Co jste napsal, nevylučuje navíc svobodnou vůli, o které ten článek je především, myslím.

0 0
možnosti
JK

Ó, ó. jak jsem si četl váš článek a vaše odpovědi na příspěvky diskutujících, napadá mě, že příliš netušíte, o čem píšete. To nevadí, je to půvabné. Jen si tak vzpomínám, kolik podobných debat jsem v životě absolvoval. A každá "teorie", kterou jsem stvořil, byla tím jasnější, logičtější a pravdivější, čím méně jsem věděl o podstatě problému. Jen kolik "teorií" jsem navykládal krásným dívkám, abych je zaujal. Slovo teorie píšu do uvozovek, protože to je pojem z oblasti vědy a vědci je vytvářejí proto, aby je mohly ověřovat, jestli platí či fungují. A k tomu potřebují znát ty proměnné, jak jste o tom psala v příkladu s kostkami, což je v otázce, zda existuje svobodná vůle, zhola nemožné. A determinismus není vědeckou teorií, ale filozofickým směrem, navíc nikterak novým. Je to filosofické přesvědčení, že každá událost nebo stav věci,včetně každého lidského rozhodnutí je důsledkem předchozíchudálostí a stavů věcí, které zároveň nemohly způsobit nicjiného a myšlenka determinismu sepoprvé objevuje přibližně v pátém století před naším letopočtem...

A k čemu je jedinci dobré vědět, zda existuje svobodná vůle, když se stejně stále musí rozhodovat bez znalosti oněch proměnných? Z jeho pohledu přece rozhodnutí svobodná jsou. To je jako, když stojím na rozcestí, kterou cestou se vydám? Je moje volba předem daná a je dané, co mě potká na cestě, jež jsem zvolil a jak na to zareaguji? Z mého hlediska jistě ne. 

Determinismus spočívá na předpokladu, že vesmír je čistě mechanistický. Sama píšete - "je-li celý vesmír lineární...", což je jen málo pravděpodobný předpoklad. Aby mohlo platit, že je všechno dané a předvídatelné, jak vám to řekl váš kamarád, nemohla by existovat žádná minulost, přítomnost ani budoucnost, protože jako proměnné by se museli vzít v úvahu i všichni lidé a jiní tvorové, co se v naší době ještě nenarodili, jejich konání a rozhodnutí a vůbec vše, co se z našeho pohledu teprve stane. Ale i tohle už někoho napadlo. Třeba Kurta Vonneguta v románu "Jatka číslo 5".

0 0
možnosti
MK

A je vůbec možné pro nás, jakožto pro lidi, toto kdy zjistit? Je to (z našeho pohledu) rozhodnutelné?

0 0
možnosti
RH

Pokud by byl člověk svým nastavením absolutně determinován, pak by i jakákoli myšlenka nemohla být vyřčena s nárokem na pravdivost, protože by byla vždy výsledkem determinace. :-/

0 0
možnosti
Foto

Já bych řekla, že kdyby existovala technologie na zmapování mozku, když už jsme v takovémhle měřítku, daly by se zmapovat i myšlenky a ano, tím pádem by byly všechny myšlenky výsledkem determinace. Ale je to jen teorie.

0 0
možnosti
Foto

Na toto téma je řada matematických i filosofických teorií a pohledů. Kdyby nic jiného jsou to zajímavá témata k přemýšlení. Pro někoho může být složitost systému, jako je třeba počasí nebo evoluce,  argumentem pro nějakou řídící sílu, pro jiného (třeba pro mě) naopak. Na každý pád hezké zamyšlení.

1 0
možnosti
RM

R23o11m53a17n 78M45á58c30a

21. 8. 2015 15:20

prominte, ze se nevyjadruji k clanku, ale ta Vase krasna zrzavost svadi oci jinam nez k pismenkum...

1 0
možnosti
JR

J93a35r37a 49R37a36n47k

21. 8. 2015 23:03

Romane, flirtujes uz pod 5. blogem:-)R^

0 0
možnosti
JT

Takhle mechanisticky, jako pusobeni kulecnikovych kouli, videli filosofove svet nekdy v predminulem stoleti. heisenberguv princip neurcitosti a kvantofa fysika nam rika, ze takhle svet nefunguje. https://cs.wikipedia.org/wiki/Princip_neur%C4%8Ditosti

2 0
možnosti
JK

Podíval jsem se na princip neurčitosti, jak jste doporučoval slečně, a jen velice matně tuším, o čem by mohla být řeč. Coby humanitně vzdělaný člověk si nicméně z jakéhosi filozofického hlediska dovedu představit, co ten princip asi říká. Myslíte si ale, že by to pochopila slečna Lenka Šumanová, když ji okouzlil determinismus?

0 0
možnosti